Geïnterviewd door Niels van den Hoven

Geïnterviewd door Niels van den Hoven

Geïnterviewd door Niels van den Hoven

Love Blooms: het resultaat van uren borduren door Zonnebloemers

Eind vorig jaar riep beeldend kunstenares Mirjam Peppelman-Roelofs Zonnebloemdeelnemers en -afdelingen op om samen een kunstwerk te borduren. Enthousiast startten tal van vrijwilligers en deelnemers met naald en draad. Het resultaat: 139 borduurwerken die onlangs door Mirjam tot een prachtig geheel zijn verwerkt. “Ik heb voor mijn gevoel mijn doel bereikt.”

 IMG_2633JPEG

Tijdens de eerste coronalockdown bedacht Mirjam het project LoveBlooms. “Afstand houden was ineens de norm en ik kreeg de behoefte om mensen met elkaar in verbinding te brengen. En borduren kan gewoon vanuit huis. Dus ben ik het project in de tweede lockdown gestart.” De Zonnebloem haakte aan en die samenwerking leidde dankzij de vele uren die Zonnebloemdeelnemers en -vrijwilligers uit het hele land erin staken tot een mooi boeket van geborduurde bloemen. Zo ging ook de Zonnebloemafdeling Rekken enthousiast aan de slag.

 

‘Hartverwarmend’

Met de borduurwerken stuurden veel Zonnebloemdeelnemers en -vrijwilligers naar Mirjam óók een kaartje met een korte boodschap. “Die reacties waren hartverwarmend”, zegt de kunstenares. “Het deed me goed om te lezen hoeveel lol mensen hadden aan dit project, ook als ze al jaren niet meer hadden geborduurd. Juist die kaartjes met boodschappen en korte verhaaltjes maakten dit project voor mij waardevol en compleet.” De reacties heeft ze verwerkt tot een boekje, dat via deze link te bekijken is.  

IMG_3825JPEG

Digitaal bloemschikken

Nadat Mirjam de 139 borduursels binnen had, zocht ze in de digitale databank van het Rijksmuseum naar een passend voorbeeld voor haar eigen kunstwerk. Ze kwam uit bij een stilleven van de schilder Jan Brueghel: een vaas met een groot, kleurrijk boeket. Vervolgens fotografeerde ze elke geborduurde bloem en maakte er op haar pc een eigen digitaal boeket van. “Digitaal bloemschikken, dus”, grapt Mirjam.

 SK-A-3290jpg

Mirjam zegt haar doel te hebben bereikt met dit project. “Ik hoorde van Zonnebloemafdelingen dat vrijwilligers en deelnemers extra contact hadden met elkaar en het groepsgevoel werd versterkt doordat ze samen aan een project werkten.”


Tekst: Niels van den Hoven